خیابان پهلوی (ولی عصر کنونی) در گذر تاریخ

اگر بر روی نقشه‌ها و جغرافیا یک نام است و گذری برای رفت و آمد‌ها، در تاریخ پایتخت یک میراث است، جریانی سیال از زندگی مردم که خاطراتش با یادگار‌هایش گره خورده است.
خیابان ۱۸ کیلومتری پهلوی تهران که تاریخ و فرهنگ پایتخت را از میدان راه‌آهن تا میدان تجریش در آن می‌توان مرور کرد طولانی‌ترین خیابان خاورمیانه است، ویژگی انحصاری که بالاخره پس از گذشت یک قرن، بهانه‌ای برای قرار دادن نام آن در فهرست آثار میراث فرهنگی ایران شد.

خیابان پهلوی که در دوره قاجار یکی از دل‌انگیز‌ترین تفرجگاه‌های مردم به حساب می‌آمد و نخستین کالسکه‌ها برای اشراف ساکن این خیابان‌ از جمله انیس‌الدوله، همسر ناصرالدین شاه ساخته شد، سال‌هاست که با زوزه ارابه‌های آهنین بلدیه و خس خس نفس‌های تنگ آمده چنار‌هایش خو گرفته است و همزیستی به ناچار مسالمت‌آمیزی را با جانوران موذی در پیش دارد.

خیابانی که در نیم قرن پیش ۶۰ هزار اصله چنار در دو سوی آن کاشته شد و زیبایی شگفت‌انگیز آن «پیرو دلاواله»، جهانگرد ایتالیایی سده هفدهم میلادی را بر آن داشت تا در تعریف تهران بنویسد «اگر استانبول شهر سروهاست تهران را باید شهر چنار‌ها خواند» امروز چنار‌هایش جای اینکه سایه‌ساری باشد برای رهگذران، در سایه برج‌های سر به فلک کشیده، رخت زردی بر تن کرده و مویه موش‌ها بر ریشه‌های جویده شده و بافت‌های پاره پاره کالبدشان از سموم آسفالت، فاضلاب، سیمان و... را به نظاره نشسته‌ است.
کار‌شناسان بر این باورند که اگر پاریس به شانزه‌لیزه می‌نازد و استانبول به سانتا صوفیا می‌بالد، تهران هم می‌‌تواند تمام هویت و زیبایی‌اش را به پای خیابان پهلوی بریزد.
این خیابان شاهکار «رضاخان پهلوی» ست ، میهن پرستی که بسیار جلوتر از زمان خود برای ایران و ایرانی فکر کرد و فرزندش راه او را ادامه داد . 
روانشان شاد و یادشان گرامی!!!


نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

فرار هدایت‌الله فرزادی، رئیس بدنام زندان اوین، پیش از حملات اسرائیل

برنامه اتمی جمهوری اسلامی؛ یا پایان از بیرون با موشک، یا پایان از درون با پوسیدگی

نیویورک تایمز: اکنون «مسئله جمهوری اسلامی» محدود به بحث هسته‌ای نیست؛ ذات این رژیم معضل اصلی است!